You are currently viewing Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα (του άσπρου χιτώνα του ματιού). Χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή (κοκκίνισμα του ματιού) και οίδημα. Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η φλεγμονή την διακρίνουμε σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα. Έτσι μια χρόνια επιπεφυκίτιδα διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες. Τις χωρίζουμε σε λοιμώδεις και μη λοιμώδεις ανάλογα με το αν ευθύνεται ή όχι κάποιος μικροοργανισμός (βακτήριο, ιός, μύκητας, παράσιτο) για την εμφάνισή της.

Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής (ο διαφανής χιτώνας του ματιού) με αποτέλεσμα να έχουμε την λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις ιογενείς λοιμώξεις, τα συμπτώματα είναι πιο βαριά και μπορεί να προκληθεί και πτώση της όρασης αν προσβληθεί το κέντρο του κερατοειδούς. Οι πιο βαριές μορφές του είδους είναι η επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα (οφείλεται σε αδενοϊούς) και η ψ (οφείλεται στον ιό του έρπη).

Ποια είναι τα είδη της επιπεφυκίτιδας;

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνδέεται συχνά με τα κρύα ή με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, όπως πόνο στο λαιμό. Αρχίζει συνήθως στο ένα μάτι και στη συνέχεια μολύνει το άλλο μάτι μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι μια λοίμωξη του επιπεφυκότα που οφείλεται σε βακτήρια. Είναι μια συχνή λοίμωξη, που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία ακόμα και στα νεογνά. Στον φυσιολογικό επιπεφυκότα υπάρχουν μικρόβια που συμβάλλουν στην άμυνα του ματιού, όπως ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος ή το κορυνοβακτηρίδιο. Αν η αμυντική ικανότητα αλλάξει ή αν ο επιπεφυκότας αποικισθεί από άλλα μικρόβια, τότε εκδηλώνεται λοίμωξη. Η αμυντική ικανότητα αλλάζει είτε από τοπικούς λόγους (π.χ. ξηροφθαλμία, ατοπία) είτε από γενικούς (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ανοσολογικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή).
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: η αλλεργική επιπεφυκίτιδα επηρεάζει και τα δύο μάτια και είναι μια απάντηση σε μια αλλεργιογόνο ουσία, όπως είναι η γύρη. Προκαλεί συνήθως έντονη φαγούρα και συχνά συνεπάγεται κάποιο οίδημα του οφθαλμού.
  • Ερεθιστικά ή τοξικά επιπεφυκίτιδα: Ερεθισμός από χημικό παφλασμό ή ξένο αντικείμενο στο μάτι, συνδέεται επίσης με την επιπεφυκίτιδα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή πόνο όταν το μολυσμένο μάτι είναι στραμμένο μακριά. Αυτό το είδος της επιπεφυκίτιδας παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα.
  • Άλλα: Η επιπεφυκίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση φακών επαφής. Η ξηροφθαλμία, μια κατάσταση που προκαλείται λόγω της παρατεταμένης έλλειψης της βιταμίνης Α, μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια επιπεφυκίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα;

Πριν μιλήσουμε για θεραπεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κολλύρια, χωρίς την συμβουλή του οφθαλμιάτρου και ειδικά όταν δεν ξέρετε για τι προορίζεται το κάθε κολλύριο.

  • Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό, σταγόνες ή αλοιφή. Η αντιβιοτική αλοιφή ματιών είναι συχνά πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε ένα παιδί / βρέφος και μπορεί να “θολώσει” την όραση έως και 20 λεπτά μετά την εφαρμογή. Με την τακτική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιογενή επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα, που διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες, γίνονται σταδιακά διακριτά από μόνα τους. Επειδή η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, συχνά συνιστάται να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας.
  • Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιισταμινικά.

Εκτός από το να ακολουθείτε τη συμβουλή του γιατρού σας και να λαμβάνετε όλα τα φάρμακα όπως προβλέπεται, υπάρχουν και κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να βοηθήσετε την ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιπεφυκίτιδας:

  • Εφαρμόστε μια υγρή κομπρέσα στα μάτια σας. Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα και για τη βακτηριακή ή ιογενή επιπεφυκίτιδα, εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα. Για να κάνετε μια κομπρέσα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι και στύψτε το πριν εφαρμόσετε το ελαφρά για να κλείσει τα βλέφαρά. Αν μόνο το ένα μάτι έχει μολυνθεί, μην αγγίζετε τα δύο μάτια με το ίδιο ύφασμα.
  • Δοκιμάστε τεχνητά δάκρυα (σταγόνες) για να φέρετε κάποια ανακούφιση.
  • Αποφεύγετε να φοράτε φακούς επαφής, όταντο μάτι έχει κοκκινίσει. Ζητήστε ιατρική καθοδήγηση σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσετε τη χρήση φακών επαφής.